Приредба посвећена предбожићним празницима

1-DSC_0953У Цркви Рођења Пресвете Богородице су ученици ОШ „Бранко Радичевић“ и ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ из Батајнице 29. 12. 2013. извели приредбу поводом Материца.

Приближава нам се један од најрадоснијих хришћанских празника – Божић. Пре њега у кругу своје породице прослављамо Детињце, Материце и Очеве. То су празници којима се деца искрено радују, јер су посвећени нашим мамама и татама, бабама и дедама.

Не можемо причати о мајкама а да прво не кажемо нешто о Мајци свију нас-о Богородици. О Оној чије име значи Велика и Узвишена. О Оној на чију несебичну љубав, врлине, чистоту и топлину, треба да се угледају све мајке овога света.

Међу многим дивним обичајима, којима српски народ прославља црквене празнике, посебно место заузимају обичаји који се везују за сваку од три недеље пред Божић, јер су везани за оно најбитније у сваком народу, везани су за срж, везани су за породицу.

Мајке су одувек представљале деци ослонац у животу. Баш зато су оне прве особе којима се обраћамо када нам треба нека помоћ или савет.

Материце, као и Детињце и Очеве, не можемо замислити без везивања. Деца увече припреме канапе, а понекад се послуже шаловима и око ногу вежу тату или маму. Они се наравно праве као да ништа не знају и зачуде се, што посебно весели децу и даје повод разним шалама и смеху. Још се више деца радују даровима, јер без дара, нема ни одрешења. Дар је најчешће неки слаткиш или колач.

Видео-снимак

Извор: Батајница.срб

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s